Geplaatst in onderwijs, Site tip

Klokhuis gamestudio

Hier dan een berichtje over  Klokhuis gamestudio. Om de eenvoudige reden dat de kinderen bij mij op school als ze over internet praten het vaak over games hebben. Een andere overweging was ook dat dit allemaal in het Nederlands is. En dat blijkt bij ons in het speciale onderwijs, of zoals dat tegenwoordig mooi heet passend onderwijs, toch heel vaak prettiger te zijn voor de kinderen. Het is namelijk, naast het begrijpen wat er staat, een moeilijke stap minder.

In de eerste instantie is het een wat drukke site waar je snel het overzicht kwijt zou kunnen raken. Als je het wat rustiger bekijkt kun je zien wat de bedoeling is. Helaas staat het welkomstbericht ergens halverwege het scherm. Dit had beter bovenaan kunnen staan. Als nieuwe bezoeker moet je echt even zoeken wat de bedoeling is. 

Wat wel bovenaan en links staat (volgens velen de beste positie op een website want we lezen van boven naar beneden en van links naar rechts) is de mogelijkheid om een game te maken. Dan opent zich een nieuw venster en daarin staat een zeer duidelijke uitleg over de bedoeling van dit deel. Je doorloopt eerst een aantal keuzes waarbij je aan kan geven hoe de game eruitziet, hoe de levels eindigen, hoe het score verloop is, het soort speler (het blijft een bolletje maar steeds een ander uiterlijk hoedje) eigenschappen en het aantal levens. 

Dan begint het bouwen van de game, er zijn zoveel mogelijkheden dat het wel een beetje kan duizelen. Ik denk echter dat kinderen hier razendsnel doorheen lopen en gaan proberen. Dat levert volgens mij leuke resultaten op. 

Als je klaar bent met je spel kun je het opslaan maar dan krijg je eerst opdracht om in te loggen.  Hiervoor moet je aangemeld zijn bij klokhuis, die mogelijkheid wordt je dan ook geboden. Je kan echter dat ook niet te doen en lekker proberen zonder dat je moet inloggen. Een duidelijk voordeel. 

Wat mij zeer aanspreekt is dat er op de hele site geen reclame te vinden is, dat je spelletjes kan spelen zonder inloggen en die zelfs kunt embedden in je eigen site. Het is ook mogelijk om al gemaakte games van anderen te spelen, wat ook erg handig is om te zien hoe het allemaal werkt en wat ermee kan. 

Nu dan de praktijk, hoe gaan de kinderen het gebruiken.  Je kan beginnen met het filmpje wat ook op de site staat “hoe worden games gemaakt”. De kinderen krijgen daarna de gelegenheid om de site te bezoeken en eventueel wat spelletjes te spelen en dan d.m.v. “trial and error” een spel te bouwen. Dit zou wel wat langer kunnen duren maar het is mogelijk om het thuis voort te zetten En wat is er dan mooier om het aan je vriendjes of vriendinnetjes (of ouders)  te laten zien wat je hebt gemaakt. Je kan als leerkracht een account aanmaken en daarna de gemaakte games op een website plaatsen (b.v. d.m.v. google sites)

 Dit bovenstaande stukje is een gedeelte uit een opdracht die ik uitgevoerd heb in het kader van mijn opleiding ICT-coordinator in het primair onderwijs.

Advertenties

Reacties, verbeteringen of commentaar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s