Geplaatst in Mediawijsheid, onderwijs, sociale media

Mediawijsheid voor ouders en leerkrachten noodzaak!

Er is al veel over gezegd en geschreven en het is ook een zeer actueel onderwerp.  En zeker nu er een Nationaal Keurmerk Mediawijsheid is voel ik mij ook geroepen om hierover iets te schrijven.

.

Het is nog niet in alle geledingen van het onderwijs doorgedrongen dat de noodzaak aanwezig is om aandacht te besteden aan mediawijsheid. Hieronder volgen wat links en tips die jullie op weg kunnen helpen. Mocht je aanvullingen of tips hebben stuur rustig een bericht.

Als eerste even aandacht voor de site van “mijn kind online” deze site is zeer actueel en geeft heel veel bruikbare tips over het gebruiik van internet door kinderen en ouders. Ook verzorgen ze lezingen op scholen en publiceren ze diverse brochures die goed als leidraad kunnen dienen voor ouders en leekrachten.

De stichting Mijn Kind Online is een kennis- en adviescentrum over jeugd en (nieuwe) media dat tot doel heeft meer inzicht te verschaffen in de mogelijkheden van nieuwe media, alsook het bevorderen van het verantwoord gebruik daarvan. Mijn Kind Online streeft er naar de kwaliteit van digitale media voor kinderen te verbeteren en ouders en leraren te helpen mediawijzer te worden.”

Het volgende wat ik wil noemen is de online workshop mediawijsheid van kennisnet.

`De Online Workshop Mediawijsheid is speciaal ontwikkeld voor het primair onderwijs. In deze workshop zult u ontdekken wat mediawijsheid is en hoe u de leerlingen in uw klas kunt helpen om mediawijzer te worden. Het doorlopen van de workshop kost u ongeveer een à anderhalf uur, afhankelijk van het gekozen niveau.`

Deze workshop is voor leerkrachten maar ook voor ouders de moeite waard om te doorlopen.

Kennisnet heeft ook een kidssite `mediawijheidland` heel leuk voor kinderen om daar rond te kijken.

Vergeet vooraL nieet eens rond te kijken op de mediawijsheid-Yurls van Andre Gilara een hele mooie verzameling met alles over mediawijsheid.

Tot slot wil ik jullie ook nog wijzen op de publictie over de wifi-genratie van Bamber Delver en Liebeth Hop.

De WIFI-generatie staat op. Kinderen en jongeren die continu online zijn via de modernste gameconsoles of smartphones; van iPhone tot Play Station Portables. Denkt u niet dat deze apparaten voor jeugd slechts een telefoonfunctie hebben. Nee, deze toestellen bieden de de wifi-generatie onbeperkt toegang tot het mobiele internet met al zijn mogelijkheden. Op elk moment en op elke gewenste locatie. Buiten ons blikveld. Zonder begeleiding. In totale privacy.Klik hier voor de brochure.

Nagekomen bericht:

Kijk vooral eens op de Yurls van Rini Jansen daar is ook een schat aan informatie te vinden over mediawijsheid !!

Advertenties

Reacties, verbeteringen of commentaar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s