Geplaatst in facebook, Mediawijsheid, sociale media, Twitter

Statusupdate: “Komt u rustig bij me inbreken ik ben toch niet thuis”

Natuurlijk ga je met alle voorzichtigheid te werk voordat je op vakantie gaat. je wilt immers niet dat iedereen kan zien dat je niet thuis bent.timer

Zo zorg ik er zelf altijd voor dat de sleutel bij de buren is, zodat zij de post kunnen weghalen en dat ze af en toe de plantjes water geven. Ook kan je natuurlijk overal door het huis timers plaatsen zodat de lichten op een logisch tijdstip aan en uit gaan. Kortom je doet alles wat in je macht ligt om inbraken te voorkomen

 

Maar danstatus ben je eenmaal op vakantie en tja het is zo leuk en gezellig, je plaatst een leuke foto met bijschrift op Facebook om aan iedereen te laten zien hoe leuk het is aan de Italiaanse Rivièra.  Of je gaat hardlopen langs de Franse kust en Runkeeper zet dat dan automatisch op Twitter. Of je ontmoet nieuwe mensen, krijgt een vriendschapsverzoek en wordt gelijk getagd bij hun statusupdates.

En dan nog maar te zwijgen over je kinderen, die Facbooken, Instagrammen en Vinen er natuurlijk ook op los. (mits er wifi is)

 

Moet je dat nou laten? Ik denk wel dat het handig is om er voor te zorgen dat je er bewust mee omgaat. Op de site Frankwatching zag ik de volgende tips:

  • Het is aan te raden om ten eerste te kijken met wie je updates deelt. Zorg dat je je gegevens goed afschermt. Dit maakt het lastiger voor ‘onbekenden’ om op je profiel te kijken;
  • Zorg er vervolgens voor dat je je ‘vrienden’ af en toe screent of verwijderd. Uit een onderzoek uit Perth komt naar voren dat áls inbrekers sociale media gebruikten zij toevalligerwijs tegen een update van één van hun ‘vrienden’ aan liepen en die vervolgens gingen beroven.
  • Schakel de geotag thuis uit om het voor een inbreker lastiger te maken je adres te achterhalen.
  • Het blijkt lastig een adres te vinden indien de voor- en achternaam én woonplaats niet allen in de ‘bio’ van een persoon staan vermeld. Zorg dat deze kenmerken niet allen in je biografie staan, aangezien het via telefoonboek.nl dan eenvoudig is om je te vinden. Aansluitend: registreer je adres niet meer bij het telefoonboek.

Ik zou daar nog het volgende aan toe willen voegen:

  • Spreek met kinderen af dat zij ook niets op sociale media plaatsen.
  • Controleer al je account op het automatisch delen op de diverse sociale websites. b.v. Runkeeper kan automatisch delen op Facebook en Twitter.
  • Als je toch wil laten weten hoe leuk het is aan familie of dierbare vrienden maak dan een gesloten groep aan. Dit is mogelijk bij zowel Google plus en Facebook.
  • Maak anders gebruik van de groepsfunctie in Whatsapp, ook daar kan je een gesloten groep in aanmaken.

 

 

 

 

 

Advertenties

Reacties, verbeteringen of commentaar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s