Geplaatst in facebook, Mediawijsheid, onderwijs, sociale media

Een Facebook pagina opzetten voor je school, zo doe je dat.

Hoe het nu gaat

Veel scholen zijn op zoek naar allerlei manieren om in contact te blijven met de ouders. Prachtige websites worden gemaakt en daar staat dan alle informatie op. Op elke site hebben de collega’s dan de mogelijkheid om b.v. een klassenpagina te vullen of foto’s te plaatsen. Maar dat loopt op de een of andere manier nooit echt goed. Geen tijd, vergeten of gewoon niet aan gedacht. 

En toch is het, met name voor de ouders ontzettend leuk om te zien wat er gebeurt, zij moeten de verhalen van hun kinderen maar afwachten. Dat kan makkelijker!

Wat kan je er aan doen

Veel ouders zitten op Facebook, daar wordt op gekeken, geliked en op gepost. Waarom zou je als school niet op die manier laten zien wat er op school gebeurt. Hoe je dat moet aanpakken leg ik even hieronder aan je uit in 6 makkelijke stappen.

facebook-education-360


1. Maak het onderdeel van het taakbeleid

Zorg ervoor dat er minimaal een persoon verantwoordelijk is voor de inhoud van de Facebook pagina. Diegene zorgt voor het plaatsen en het verzamelen van de informatie. Uiteraard is het handig als deze persoon hier enige kennis van heeft. En nee, je krijgt dan geen mobieltje of tablet van school. Die heb je zelf al en we doen gewoon aan BYOD

2. Content is King

“Content is king”, dat waren de wijze woorden van Bill Gates in 1996.  Nu kunnen we toch wel zeggen dat hij gelijk had. Sterker nog, we worden nu aan zoveel content blootgesteld dat we bijna door de bomen het bos niet meer zien. Inmiddels is het niet meer “content is king”, maar “context is king”, oftewel het publiceren van content die relevant is voor de doelgroep. Zorg er dus voor dat je pagina er goed uitziet, zorg voor een goede profielfoto, vul al je gegevens goed enzovoort voordat je de pagina publiceert. Plaats ook veel foto’s die relevant zijn voor de school b.v. over de schooltuinen, schoolreisjes, speciale projecten maar ook gewoon over het buitenspelen en het werken in de klas.schoolreisje Nu hoef je niet met een fototoestel achter elke activiteit aan te rennen om te zorgen dat de pagina gevuld blijft. Vrijwel iedere collega heeft een mobiele telefoon en kan daarmee in een oogwenk een foto maken. Die kunnen natuurlijk heel makkelijk gedeeld worden via bijvoorbeeld Whatsapp. vanaf je telefoon is het een peulenschilletje om de foto’s met een klein tekstje op de pagina te zetten.

3. Zorg dat je toestemming hebt voor de foto’s die je maakt

Je moet ervoor zorgen dat je jaarlijks toestemming aan ouders vraagt of kinderen op de foto mogen. Vergeet daarbij niet te vermelden dat deze foto’s ook gebruikt worden op de website en op de Facebookpagina van de school.

4. Maak een Facebookpagina aan

Deze stap begint vanuit je eigen persoonlijke Facebook pagina, maak niet de fout om een gewoon profiel aan te maken!

Pagina aanmakenJe klikt op het kleine driehoekje rechtsboven in de blauwe balk en kiest voor pagina maken. dan opent zich de volgende pagina waar je kan kiezen wat voor soort pagina je wil maken. Kies dan voor het vierkantje “plaats of lokaal bedrijf” en vul de gegevens in. Daarna begin je met het vullen van je pagina, ga hiermee door tot je alles hebt gevuld en je pagina er helemaal goed uitziet. Let op, ga niet overhaast te werk en neem er de tijd voor. Laat het eens zien aan een collega en zeker aan je directie.

5. Gebruik de “pagina” app op je mobiel

Om snel berichten te plaatsen op je Facebookpagina kun je gebruik maken van de “paginabeheer” app van Facebook. Zo kan je foto’s die op je mobiel binnenkomen, bijvoorbeeld via Whatsapp, heel snel waar je ook bent op de pagina plaatsen.

androidapp apple logo copy[4]

6. Zorg voor volgers

Natuurlijk wil je dat de pagina bekeken gaat worden, zorg er dus voor dat je de pagina FACEBOOK-LIKE_2676878bpromoot. Zet als eerste een link op je website, plaats de URL in je nieuwsbrief en laat je collega’s de pagina “liken”. Daarna gaat het vaak vanzelf, zodra iemand een bericht liked komt het in zijn of haar tijdlijn te staan. Hierdoor zien anderen dit ook en komen de likes vanzelf.

Meester Robert

Advertenties

Reacties, verbeteringen of commentaar

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s